Foliohatut päähän.
Nobel voittaja, ihmisen papilloomaviruksen ja syöpien
yhteyden osoittanut, Harald zur Hausen piti tuossa eräänä päivänä puheen, jossa
hän pohti minkä vuoksi punainen liha näyttää aiheuttavan suolistosyöpää.
Tiedetään nimittäin että kaikissa teollisuusmaissa, joissa syödään punaista
lihaa, on huomattavasti korkeampi riski sairastua suolistosyöpään kuin muissa
maissa. Esimerkiksi Japanissa, jossa punaista lihaa syötiin vain vähän ennen
toista maailmansotaa, syöpäriski on kasvanut selvästi sen jälkeen kun pihvit
ilmestyivät menuun.
Syyksi on aiemmin ehdotettu että rasvassa paistetussa
lihassa on niin paljon paistamisesta aiheutuvia karsinogeenejä, jottanotta se
lisää syöpäriskiä. Todellisuudessa kuitenkin kalaa ja kanaa valmistetaan samalla
tavoin ja ne eivät näytä altistavan ihmisiä suolistosyöville. Mikä siis
saattaisi olla todennäköinen selitys tautiriskin kasvulle?
Tiedetään että monet syövät johtuvat viruksista, jotka
pistävät solujen toimintamekanismit sekaisin ja siten häiritsevät kehon
itsesäätelymekanismeja. Zur Hausen ehdotti että nautaeläimissä saattaisi olla
virus, joka ei kuole valmistusvaiheessa silloin kun liha jätetään raa’aksi tai
mediumiksi. Hän patistikin tutkijoita etsimään mahdollisesti uutta virusta
naudanlihasta.
Voi siis olla mahdollista (mutta ei millään tasolla
osoitettua), että nautaeläimissä oleva virus aiheuttaa meissä syöpää. Täten tätä
argumenttia voi käyttää perusteluna, jos haluaa syödä pihvin kypsänä ilman että
haluaa vaikuttaa sivistymättömältä makujuntilta.
Mielenkiintoista nähdä mitä tutkimus tulevaisuudessa pystyy
sanomaan tästä asiasta. Joka tapauksessa punainen liha ei selvästikään ole
meille hyväksi. Tai kenties kyse onkin jostakin muusta tekijästä, joka vain
sattuu sopimaan hyvin yhteen pihvi-ihmisten kanssa. Foliohatusta tuskin on
kuitenkaan apua – mutta ei varmasti haittaakaan, kunhan ei aja pipo silmillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti