sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Punainen liha aiheuttaa syöpää?


Foliohatut päähän.

Nobel voittaja, ihmisen papilloomaviruksen ja syöpien yhteyden osoittanut, Harald zur Hausen piti tuossa eräänä päivänä puheen, jossa hän pohti minkä vuoksi punainen liha näyttää aiheuttavan suolistosyöpää. Tiedetään nimittäin että kaikissa teollisuusmaissa, joissa syödään punaista lihaa, on huomattavasti korkeampi riski sairastua suolistosyöpään kuin muissa maissa. Esimerkiksi Japanissa, jossa punaista lihaa syötiin vain vähän ennen toista maailmansotaa, syöpäriski on kasvanut selvästi sen jälkeen kun pihvit ilmestyivät menuun.

Syyksi on aiemmin ehdotettu että rasvassa paistetussa lihassa on niin paljon paistamisesta aiheutuvia karsinogeenejä, jottanotta se lisää syöpäriskiä. Todellisuudessa kuitenkin kalaa ja kanaa valmistetaan samalla tavoin ja ne eivät näytä altistavan ihmisiä suolistosyöville. Mikä siis saattaisi olla todennäköinen selitys tautiriskin kasvulle?

Tiedetään että monet syövät johtuvat viruksista, jotka pistävät solujen toimintamekanismit sekaisin ja siten häiritsevät kehon itsesäätelymekanismeja. Zur Hausen ehdotti että nautaeläimissä saattaisi olla virus, joka ei kuole valmistusvaiheessa silloin kun liha jätetään raa’aksi tai mediumiksi. Hän patistikin tutkijoita etsimään mahdollisesti uutta virusta naudanlihasta.

Voi siis olla mahdollista (mutta ei millään tasolla osoitettua), että nautaeläimissä oleva virus aiheuttaa meissä syöpää. Täten tätä argumenttia voi käyttää perusteluna, jos haluaa syödä pihvin kypsänä ilman että haluaa vaikuttaa sivistymättömältä makujuntilta.

Mielenkiintoista nähdä mitä tutkimus tulevaisuudessa pystyy sanomaan tästä asiasta. Joka tapauksessa punainen liha ei selvästikään ole meille hyväksi. Tai kenties kyse onkin jostakin muusta tekijästä, joka vain sattuu sopimaan hyvin yhteen pihvi-ihmisten kanssa. Foliohatusta tuskin on kuitenkaan apua – mutta ei varmasti haittaakaan, kunhan ei aja pipo silmillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti