Tulinen currykana ja munariisi |
Olen tehnyt erinäköisiä thai- ja intialaistyyppisiä kookosmaitopohjaisia curryruokia niin monta kertaa että hiki tulee muistellessa. Tämä on vähitellen muovautunut oma reseptini, jonka väittäisin olevan parasta mihin tällaisellä kotikutoisella makumaailman patikoinnilla voi törmätä.
Ruoka-aineet
3 punaista chiliä
400 g broilerin fileepihvejä
5 dl kevytkookosmaitoa
30 g tuoretta inkivääriä
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 rkl Vindaloo currytahnaa (joka on tietysti goalaista eikä suinkaan Thaimaasta, mutta tästä huolimatta tulos on parempi Vindaloolla kuin joillakin kokeilemillani thaikkutahnoilla)
reilu ruokalusikallinen Sambal Olek chilitahnaa
1 tl kalafondia
1/2 tl kardemummaa
3 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
voita
Basmatiriisiä
kaksi munaa
Keitä riisi valmiiksi jo aiemmin ja anna sen kylmetä viileäksi jääkaapissa tms. Tarvitset kylmää riisiä munariisin valmistamiseen myöhemmin. Tietysti voit tehdä vain tavallista riisiä, jos aika-avaruus ei taivu reseptin tahtoon.
Kastikkeen valmistus:
Kuori ja raasta inkivääri. Halkaiset punaiset chilit pitkittäisuuntaisesti keskeltä ja poista siemenet (onnistuu ehkäpä käteviten sormilla vetämällä). Pilko chilit pieniksi palasiksi. Silppua sipuli ja itke. Pilko valkosipulin kynnet.
Kuumenna pari ruokalusikallista voita isossa paistinpannussa tai vastaavassa. Lisää pannuun inkivääri, chili, valkosipuli ja sipuli. Kypsennä niitä jonkin aikaa ja laita mukaan kurkuma, kardemumma ja juustokumina. Saat tästä hyvän seoksen, jonka päälle laitetaan lopulta broilerin fileepihvit. Paista pihvejä reilu tovi niin että ne alkavat näyttää kypsiltä. Itse tykkään paloitella pihvit lastan avulla pienempiin palasiin.
Lisää kanan päälle kookosmaito, currytahna ja Sambal Olek -chilitahna. Lurauta teelusikallinen kalafondia vielä sekaan ja tarkista suolapitoisuus. Lisää siis suolaa jos verisuonet kestävät. Kastike on valmis.
Sekoita riisin sekaan kaksi munaa. Laita nokare voita paistinpannulle kuumenemaan. Kaada munariisiseos pannulle ja anna riisin kuumentua tulikuumaksi. Muista sekoittaa koko ajan. Lisää suolaa tarpeen mukaan.
Ota kulho ja vuoraa se tuorekelmulla. Täytä kulho munariisiseoksella ja painele sitä hieman. Kaada kakku keskelle lautasta ja lausu riimuloitsu "älä tule paha kakku, tule hyvä kakku, daikaduu". Nosta currykanakastiketta kakun ympärille ja laita koristeeksi pari korianterin lehteä tai hätätapauksessa vaikkapa porkkanan siivuja.
Syö. Ja juo.
Helkutin tulinen ja muutenkin hyvä ja loistava ruoka. Muutaman kerran olen tehnyt, ja taas pitäisi varmaan kohta tehdä :)
VastaaPoista